Hållbarhet

Vi tror på en framtid som bygger på handel som är hållbar för miljön och samhället.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man staring at horizon

 

 

 

 

 

 

 

 

Som en av världens största kreditförsäkringsgivare spelar vi en inflytelserik roll i den globala handeln. Detta innebär ett ständigt åtagande att förnya och stödja de mest hållbara sätten att göra affärer nu och i framtiden. Vi strävar efter att göra hållbarhet till en central del av vår vision genom att förankra den i vårt syfte att hantera risker och möjliggöra handel.

ESG-styrning

Vi har en särskild ESG-kommitté som leds av vår finansdirektör Claus Gramlich-Eicher. Denna kommitté strukturerar våra olika ESG-initiativ. Den består av medlemmar ur vår ledningsgrupp som representerar våra affärsområden och koncernfunktioner. Dessutom har vi en särskild ESG-chef som ska främja, driva och samordna våra ESG-initiativ globalt och övervaka den operativa hanteringen av hållbarhetsinitiativ i våra olika internationella verksamheter. I maj 2024 lade vi till en specifik funktion för ESG-rapportering.

Atradius hållbarhetsinitiativ och rapportering är i linje med vårt moderbolag GCO (Grupo Catalana Occidente). GCO:s hållbarhetsplan 2024-2026 och GCO:s hållbarhetsrapport 2023 finns i avsnittet relaterade dokument längst ner på denna sida.

Vår huvudplan för hållbarhet 2024-2026

Under 2023 genomförde vi tillsammans med vårt moderbolag (GCO) en dubbel väsentlighetsanalys för att identifiera de mest relevanta aspekterna att ta hänsyn till i vår strategi.

Vi bygger vår huvudplan för hållbarhet på fyra pelare och tio strategiska linjer:

 

 

 

 

 

 

 

Sustainability Master Plan 2024-2026

 

 

 

 

 

 

 

 

Varje pelare innehåller en uppsättning åtgärder i linje med GCO:s huvudplan för hållbarhet 2024-2026. Med start 2024 kommer vi under de kommande tre åren att arbeta med följande steg:

God bolagsstyrning

Vi strävar efter att stärka vår ESG-styrning och tillämpa ESG-principerna i vår värdekedja genom att

  • etablera löpande hållbarhetsutbildning för våra ledande befattningshavare för att ge dem kunskap att fatta strategiska beslut och leda bolagets hållbarhetsarbete
  • koppla en procentandel av den rörliga ersättningen till ledande befattningshavare till uppfyllandet av hållbarhetsplanen för att anpassa strategiska beslut till hållbar tillväxt
  • öka andelen kvinnor i vår ledningsgrupp för att främja mångfald och återspegla ett bredare spektrum av perspektiv i beslutsfattandet
  • utveckla ett due diligence-system för vår värdekedja för att minska potentiella ESG-risker

Hållbara affärer

Vi strävar efter att integrera hållbarhet i utvecklingen av våra produkter och tjänster genom att

  • införliva hållbarhetskriterier i vår försäkringspolicy
  • främja hållbara lösningar för våra kunder
  • anpassa vår investeringspolicy till de hållbarhetsprinciper som fastställts av vårt moderbolag GCO

Socialt åtagande

Vi kommer att fokusera på människor, talang och bidrag till samhället genom att:

  • främja mångfald och jämställdhet genom att öka andelen kvinnor i mellan- och högsta ledningen och minska lönegapet på alla nivåer i organisationen
  • främja nya arbetssätt för att attrahera och behålla talanger
  • utveckla nya initiativ för att främja hälsosamma vanor och sprida våra sociala förmåner till de anställda
  • öka vårt sociala bidrag till lokalsamhället

Ansvarsfullt miljöarbete

Vi kommer att arbeta mot vårt mål om koldioxidneutralitet genom att

  • definiera progressiva, vetenskapligt baserade mål för att minska koldioxidutsläppen för vår kommersiella försäkringsportfölj för att uppnå koldioxidneutralitet till 2050
  • öka användningen av förnybar energi på våra huvudkontor till 50% för att minimera påverkan från våra anläggningar

Vi kommer att följa upp och rapportera om våra framsteg.

Våra allianser inom hållbarhet

Vi stödjer de tio principerna i FN:s Global Compact om mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och antikorruption och rapporterar om detta via vårt moderbolag GCO.

Som en del av GCO har Atradius också undertecknat UNEP-FI:s principer för hållbar försäkring och UNPRI:s principer för ansvarsfulla investeringar.

Våra hållbarhetsbetyg

I maj 2023 tilldelade EcoVadis Atradius en bronsmedalj som ett erkännande av våra hållbarhetsprestationer som placerar oss bland de 50 procent bästa företagen som utvärderas av EcoVadis.

Atradius ESG Credit Impact Score från Moody's är neutral till låg (CIS-2). Detta återspeglar den begränsade kreditpåverkan från miljömässiga och sociala risker på vår finansiella styrka ('A1' utsikter stabila).

GCO:s hållbarhetsbetyg finns tillgängligt på GCO:s webbplats.

 

 

Relaterat innehåll

Företagsledning

Det är styrelsen och det övervakande organet som leder verksamheten, med utgångspunkt från intressenternas intressen och kundernas behov.

Atradius Insights

I dagens konkurrenskraftiga företagsklimat är det av yttersta vikt att ha dagsaktuell information och fingertoppskänsla.