
Det senaste halvåret har den gröna sektorn präglats av oro och osäkerhet. Tills det är klarlagt om stora konkursdrabbade företag kommer att överleva kommer sektorn att uppleva en ökad risk. Men sektorn visar också styrka inom flera områden.
Det har på många sätt sett mörkt ut för den gröna sektorn i början av 2025. I USA har president Donald Trump lanserat en fullskalig satsning på vindkraftverk och elbilar, samtidigt som han vill göra det lättare för oljebolagen att borra nya brunnar. Hemma i Europa har Nederländerna tagit bort en åtgärd som hållit nere energipriserna. Detta har skadat lönsamheten för solcellsinstallationer.
Utöver de senaste negativa nyheterna måste vi också beakta en räntemiljö som fortfarande är betydligt högre än vad företagen är vana vid. Trots att de flesta europeiska politiker fortfarande ser grön energi som framtiden, har det under de senaste månaderna blivit allt tydligare hur känslig sektorn är för politiska beslut, ränteläge och energipriser.
Atradius, om någon, har märkt av detta i form av stora utbetalningar till kunder som har lidit förluster i sektorn. Därför har Atradius gjort en grundlig genomgång av alla europeiska bolag som är verksamma inom den gröna sektorn.
Enligt Peter Boberg, VD för Atradius Sverige, pekar analysen i en tydlig riktning: De gröna bolagen i Europa är hårt pressade.
”Utöver en stark kinesisk konkurrens och höga räntor har vi en geopolitisk situation med handelskrig och en amerikansk president som vill öka oljeproduktionen. I realiteten innebär det att den gröna sektorn får vänta 5-10 år innan de upplever den efterfrågan som förväntas i år”, säger Peter Boberg och understryker att en frusen investerarvilja också påverkar bankernas vilja att låna ut pengar till gröna företag och projekt.
Sammantaget innebär detta, enligt Peter Boberg, att risken inom den gröna sektorn ligger på en hög nivå.
”Den gröna sektorn har alltid präglats av osäkerhet, men just nu är mängden negativa riskfaktorer den högsta på flera decennier.”
Vem är i riskzonen?
Mindre bolag är ofta mer utsatta i utmanande tider som nu, när flera stora olösta konkurser skapar osäkerhet kring huruvida förluster kommer att realiseras och om konkursade projekt kommer att tas över av andra aktörer. Samtidigt finns det också ett tryck på stora företag som upplever betydande nedskrivningar och som har fått svårare att få finansiering.
”Det är inte bara i Sverige eller Norden, utan globalt som branschen utmanas, vilket innebär att även mycket stora aktörer som normalt skulle gynnas av en större geografisk spridning drabbas på alla marknader”, säger Peter Boberg.
Det är inte alltid lätt att se vem som har ekonomiska svårigheter och plötsligt kan få svårt att uppfylla sina åtaganden.
”Trots att den gröna sektorn omfattar många olika typer av företag är de underliggande utmaningarna desamma, oavsett om du säljer värmepumpar eller bygger solcellsparker. Nästan alla utmanas i någon utsträckning,” säger Peter Boberg.
Peter Boberg rekommenderar generellt att man är extra uppmärksam på flera aspekter av kredithantering inom den gröna sektorn.
"Granska deras balansräkning och försäljningsvolymer. Kontrollera om de har institutionella investerare eller ständigt söker kapital. Om de kontinuerligt måste hitta finansiering för att täcka hälften av ett stort nytt projekt kan det uppstå utmaningar.”
Peter Boberg rekommenderar också att man ser över portföljen efter bolag som är involverade i den gröna omställningen, vilket lätt kan vara underleverantörer som verkar inom flera branscher. Men viktigast av allt är att hålla utkik efter tecken på bristande betalningsförmåga.
”Om en kund inte betalar i tid ska du vara proaktiv, ringa upp och höra om allt är som det ska och komma närmare kunden. På så sätt blir det lättare att fatta rätt beslut om det framtida samarbetet med kunden”, säger Peter Boberg.
Slutet på idealismen
Överlag har dyrare finansiering, geopolitisk osäkerhet och lägre energipriser påverkat stämningen i branschen negativt. Enligt Peter Boberg markerar det nya läget i den gröna sektorn slutet på en era då idealism bidrog till att driva efterfrågan på miljövänliga lösningar.
”Tiden då man hoppade på gröna projekt av ideologiska skäl är förbi, för 10-15 år sedan kanske man kunde det, men nu är det större fokus på avkastning och det ideologiskt baserade synsättet är i stort sett över.”
Därför har det blivit viktigare för företagen att kunna visa en snabb avkastning på investeringar och eventuellt se över och förbättra sin produktportfölj med detta i åtanke.
Förr i tiden såldes en alternativ energilösning till en gaspanna med motiveringen att den skulle betala sig själv på tio år. Nu krävs ett tydligare ekonomiskt incitament; det räcker inte längre att lösningen är grön och betalar sig själv på tio år," säger Peter Boberg.
Ljus vid horisonten
Men enligt Atradius Sverige finns det också flera positiva trender. Gröna danska företag är i hög grad orienterade mot hela Europa och sällan beroende av en enskild marknad. Det är positivt och ger dem en bättre grund att stå på och mer motståndskraft. Dessutom kan EU:s nya plan för att sänka energipriserna och förbättra företagens konkurrenskraft genom den så kallade ”Clean New Deal” ge den gröna sektorn ett välbehövligt uppsving.
Det ska också bli intressant att se i vilken utsträckning den mer avslappnade finanspolitik som Friedrich Merz i Tyskland har aviserat kommer att gynna den gröna sektorn.
“Å ena sidan är CDU inte ett avantgardeparti för att påskynda den gröna omställningen, men å andra sidan kommer enorma investeringar att ske i Tyskland under de kommande åren. Både SDU och De Gröna kommer att driva på för att grön energi ska bli ryggraden i landets framtida energipolitik,” säger Peter Boberg.
Samtidigt har debatten om statsstöd återupptagits, vilket är positivt enligt Peter Boberg.
"Vi tycker att det är positivt att svenska politiker är villiga att diskutera statligt stöd till en så hårt pressad bransch. Men på lång sikt kan vi nog bara konkurrera med kineserna om det finns åtgärder för att stödja den gröna omställningen på EU-nivå."
"Ett exempel på ett område där Europa och Sverige redan har förlorat framtidskampen är solceller, där Kina enligt Peter Boberg kontrollerar hela leveranskedjan.
Om vi ska undvika att vindindustrin, liksom produktionen av solceller, blir ett område där vi inte kan konkurrera med Kina, kan vi mycket väl behöva statligt stöd i utmanande tider som de vi står inför."