Byt land
Välj ett annat land eller en annan region för att se innehåll som är specifikt för din plats.
Välj ditt språk
image
Artiklar

ESG kan avgöra ett företags kreditbetyg

Av Peter Boberg

I år måste de största företagen i EU för första gången integrera ESG i sina finansiella rapporter och under de kommande två åren kommer cirka 50.000 företag att följa efter. För många kan detta tyckas vara en tung och lite tråkig uppgift, men det kommer äntligen att göra det möjligt att mäta och jämföra företagens ESG-data på en solid grund. 

Det kan förstås vara en fördel för klimat- och samhällsmedvetna företag som lättare kan dokumentera sin gröna profil genom hela värdekedjan. Men för banker och kreditförsäkringsbolag kan det också innebära att det äntligen blir möjligt att kvantifiera sambandet mellan ett företags ESG-policy och kreditvärdighet.  

Atradius har vi försökt påvisa en korrelation mellan konkursrisk och ESG-värdering, men hittills inte lyckats fram ett tydligt resultat. Vi är dock fortsatt övertygade om att det finns ett samband och att det kommer att bli tydligare framöver.

Men hittills har dataunderlaget för våra analyser varit för tunt. De bolag som har rapporterat längst är de mycket stora bolagen, som är få till antalet, men som också tillhör ett segment av multinationella företag där det är relativt få konkurser.

Framför allt har vi en tydlig förväntan om att ESG-rapportering kommer att bli en licens för att få verka om man vill arbeta med större bolag som kommer att behöva rapportera om ESG under de kommande åren. Mindre företag som inte har kontroll på sin värdekedja och kan dokumentera arbetsvillkor och CO2-utsläpp i värdekedjan kan därför snabbt förlora sina största kunder och möjligheten att vinna nya stora kunder. I värsta fall kan detta leda till konkurs. 

För det andra blir det allt svårare för företag med höga CO2-utsläpp att till exempel bankfinansiering. Nu senast har vi sett hur den nederländska storbanken ING kontaktat ett antal kunder och bett dem att minska sitt koldioxidavtryck eller hitta en ny bank. Om denna trend fortsätter kan företag med dåliga ESG-betyg behöva refinansiera sina skulder vid olämpliga tidpunkter och med mindre banker i framtiden. I extrema fall kan dessa företag svårt att refinansiera sina skulder och till slut tvingas stänga ner verksamheten.

Tidigare i år påvisade forskare från Zürichs universitet ett samband mellan ett dåligt ESG-betyg och en ökad risk för att ett bolag ska hamna i kostsamma skandaler. Den här typen av forskning är en av anledningarna till att vi håller ett vakande öga de data som kommer ut under de närmaste åren. Det ska bli intressant att se om det innebär att vi äntligen kan mäta ett samband mellan en bra ESG-score och en god kreditvärdighet.