Årsredovisningar

Årsrapporten är en fullständig översikt över Atradius N.V.:s resultat under ett år. Den innehåller resultat, strategi, helårsbokslut och ytterligare finansiell information.

Atradius årsredovisning 2023 - Att tänka nytt kring affärer

 

 

Atradius Annual Report 2023 | Atradius

 

 

Atradius hjälper våra kunder att anpassa sig och utvecklas genom att ha djup insikt i de framväxande trender och risker som formar hur handel sker. Vi hjälper våra kunder att förstå förändringarna och ta vara på möjligheterna, så att vi kan utveckla våra verksamheter tillsammans.

Före pandemin var kriser sporadiska. När de inträffade hade företagen ofta tid att smälta, reagera och anpassa innan nästa chock kom. På senare år har händelser, kriser och avbrott kommit allt tätare, med en kort tid för andhämtning däremellan.

När så mycket förändras är det lätt att fokusera på det negativa, men det skapar också möjligheter att "tänka om" när det gäller att hantera det föränderliga risklandskapet. Att se störningar som en möjlighet att lära och växa. Detta gäller inte bara för Atradius, utan för alla företag. Detta är något som vi gör tillsammans med våra kunder.

Försäkringsintäkterna ökade med 2,4%, med stark kundlojalitet och ökade nivåer av försäkrad verksamhet. Detta återspeglar den starka efterfrågan på Atradius produkterbjudande och servicekvalitet. Bruttoskadeprocenten ökade till 39,4% (från 38,7% 2022) då insolvenser på vissa marknader översteg nivåerna före pandemin, medan andra fortfarande befinner sig i en anpassningsprocess. Den återkommande kostnadsprocenten för året var 34,8%, en ökning med 1,0%pt från 2022, ett resultat av fortsatta investeringar i den strategiska utvecklingen av system.

Affärsutsikter 

Den globala tillväxten väntas avta till 1,9 procent 2024, den svagaste tillväxttakten sedan den globala finanskrisen (exklusive den covid-19-drivna nedgången 2020). Den globala BNP-tillväxten 2024 väntas försvagas i flera stora ekonomier som USA och Kina i början av 2024, följt av endast en trög återhämtning. Tillväxten på alla viktiga avancerade marknader - USA, Storbritannien och euroområdet - väntas vara fortsatt låg 2024. Stram penning- och finanspolitik, samt nedgången av överskottssparande kommer att tynga den amerikanska ekonomin.

För tillväxtmarknaderna väntas BNP-tillväxten minska något under 2024, med Asien som den snabbast växande regionen (4,6%) och en avtagande tillväxt för Latinamerika under 2024. Under 2024 väntas insolvenserna öka på de flesta marknader, och en måttlig ökning av fordringarna följer i sinom tid. Även om den globala ekonomiska aktiviteten har visat sig vara mer motståndskraftig än väntat finns det fortfarande risker som kan få den globala ekonomin att spåra ur under 2024.

Relaterat innehåll

Företagsledning

Det är styrelsen och det övervakande organet som leder verksamheten, med utgångspunkt från intressenternas intressen och kundernas behov.

Information om våra ägare

Atradius NV är ett privat bolag helägt av Grupo Catalana Occidente, S.A. och Grupo Compañía Española de Crédito y Caución, S.L.